Bebeklere hacamat uygulaması tartışmalara neden oldu! Doç. Dr. Boray Baysal son noktayı koydu

İçindekiler

Yenidoğan Bebeklere Hacamat Uygulaması Tartışmaları

Yenidoğan Bebeklere Hacamat Uygulaması Tartışmaları

Son zamanlarda sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlar, yenidoğan bebeklere hacamat işleminin uygulanabileceği yönünde tartışmalara yol açtı. Sağlık Bakanlığı, bu konuyla ilgili olarak bir denetim süreci başlatmış durumda. Peki, bebeklere hacamat yaptırmanın sağlık üzerindeki etkileri nelerdir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Boray Baysal, bu konuyla ilgili merak edilenleri Yasemin.com’a özel olarak açıkladı.

Hacamat Uygulaması ve Sağlık Bakanlığı’nın Müdahalesi

Hacamat Uygulaması ve Sağlık Bakanlığı'nın Müdahalesi

Son yıllarda, çocukluk aşılarına karşı artan tepkiler, ebeveynleri alternatif sağlık uygulamaları arayışına yönlendirmiştir. Bu bağlamda, bazı gruplar yenidoğan bebeklere hacamat yapılabileceğini savunarak, bebeklerin başlarına ve sırtlarına kupa yapıştırdıkları görüntüleri sosyal medya üzerinden paylaşıp bu uygulamayı teşvik etmeye çalıştılar. Bu paylaşımlar üzerine Sağlık Bakanlığı, bebeklere hacamat uygulamalarını incelemek üzere bir soruşturma başlatarak durumu yargıya taşıdı.

Bebeklere yönelik bu tür uygulamaların, sağlık açısından son derece tehlikeli olabileceği belirtiliyor. Hacamat işlemi uygulayan aileler de tespit edilerek yasal süreç başlatıldı.

Uzman Görüşleri ve Sağlık Riskleri

Uzman Görüşleri ve Sağlık Riskleri

Hacamat gibi sağlık uygulamalarının, çocuklar için hayati öneme sahip olan aşılar ve topuk kanı testine alternatif olamayacağını vurgulayan Doç. Dr. Boray Baysal, bu işlemlerin çocukların sağlığını ciddi anlamda tehlikeye attığını ifade etti.

“Sonuçları Ölümle Biten Riskler”

Doç. Dr. Baysal, bebeklere hacamat uygulanmasını şu şekilde değerlendirdi: “Çocuk doktorları olarak bebeklere hacamat yapılmasını kesinlikle uygun bulmuyoruz. Bu konuda olumlu bir literatür veya araştırma bulunmamaktadır. Hacamat sırasında vücutta kesikler açılarak kan boşaltılmaktadır. Bebeklerin kan hacimleri oldukça düşük olduğu için, bu süreç çok hızlı bir şekilde hipotansiyona ve şok tablosuna yol açabilir. Ani kalp durması gerçekleşebilir ve bu durum ölümle sonuçlanabilir.”

Bebeklere hacamat uygulaması tartışmalara neden oldu! Doç. Dr. Boray Baysal son noktayı koydu

“Enfeksiyon Riski ve Diğer Tehlikeler”

Devam eden açıklamalarında, Doç. Dr. Baysal, “Kesiklerin açılması, enfeksiyon riskini artırmaktadır. Derimizin varoluş sebebi mikropların vücuda girmesini engellemektir. Ancak, deride açılan kesikler, mikropların vücuda girmesi için bir kapı açmakta ve bu durum ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Çoklu organ yetmezliği gibi tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir ve bu da bebeklerin hayatını tehdit edebilir.”

Tıbbın Alternatifi Yoktur

Tıbbın Alternatifi Yoktur

Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, bu konudaki görüşlerini şu şekilde ifade etti: “En basit enfeksiyon riski, küçük bebeklerde hızla yayılabilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Dolaşım bozuklukları, büyük miktarda kan alınması durumunda kansızlık ve şok gibi durumlar söz konusu olabilir. Tıbbın dediklerinden ayrılmamalıyız; tıbbın alternatifi yoktur, tıbbın alternatifi şarlatanlıktır.”

“21. Yüzyılda Bilinçli Olmalıyız”

Prof. Dr. Çokuğraş, sözlerine şöyle devam etti: “Son zamanlarda çocuklara aşı yapılmaması ve aşı karşıtlığı artarken, geçmişte etkili olduğu kanıtlanmamış uygulamaların yeniden gündeme gelmesi son derece üzücüdür. 21. yüzyıldayız ve bu tür uygulamaların çocuklar üzerindeki olası zararlarına karşı her zaman uyanık olmalıyız.”

Hukuki Durum ve Çocuk Koruma Tedbirleri

Hukuki Durum ve Çocuk Koruma Tedbirleri

Hukukçular, bebeklerin sağlığını tehlikeye atan bu tür uygulamaların çocuk ihmali ve hatta istismarı kapsamına girdiğini belirtiyor. Bu bağlamda, aileler hakkında koruma tedbirleri uygulanabileceği vurgulanıyor.


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu